Posílení jater

Do jaké míry nám bude sloužit zdraví, mají na svědomí játra, ledviny a tlusté střevo. Nyní se budeme zabývat s játry, aby plnili takovou funkci, jakou od nich očekáváme.

Játra v lidském těle jsou jako čistící stanice a souvisí s výrobou žluče, látkovou výměnou, cholesterolem, usměrňují metabolizmus bílkovin, vitamínů, minerálů a dokážou zneškodňovat jedovaté látky, které se dostanou do organizmu, ale i takové, které vznikají uvnitř těla při látkové přeměně. Dále čistí tělo od zbytku léků, které jsme pozřeli ve formě všelijakých syntetických pilulek. Játra produkují močovinu, jako konečný produkt bílkovinné výměny, která se vylučuje ledvinami.

Jaterní potíže se projevují únavou, hubnutím, nevolností, nervovými a psychickými změnami, otoky a selháváním ledvin. Detoxikovaná játra, která jsou znečištěna nevhodnou stravou a nadměrným množstvím léků tyto toxiny roznášejí krví po celém těle a tělo tím zatěžují.

Aby játra dobře pracovala, musíme se zabývat výživou. Oblíbený prostředek je syrové nebo kvašené zeli, které je zásadotvorné, a játra v tomto prostředí pracují lépe. Je dobré omezit tučné maso, mléko, cukr. Játra milují kroupy, zkuste je jako přílohu k masu, přidávejte do polévek.

Bylinné čaje:  Na vyčištění jater je ostropestřec mariánský (plod) s fenyklem (plod) zpracujeme v hmoždíři a smícháme je ve stejném poměru, čajovou lžičku na šálek spaříme horkou vodou a necháme luhovat přikryté 10 min., potom scedíme, pijeme 1 šálek denně. Při poškozených játrech alkoholem (cirhóza), čaj dokáže poměrně rychle sjednat nápravu. Pijeme tři týdny a pak na týden přerušíme.

Posílíme jatera: Smícháme 50 g rozrazilu, 50 g pampeliškového kořene, 25 g mařinky a 25 g čekankového květu. Na jeden šálek dáme 1 vrchovatou čajovou lžičku směsi a spaříme. Po třech minutách scedíme a pijeme  2 šálky denně.

Jaterní kůra – podle Dr.H.Clark k zakoupení ZDE (ing.Hana Bláhová doporučuje)

Napsat komentář