Zácpa

Normální stav je jít na stolici jedenkrát denně. Pokud začíná být vyprazdňování namáhavé a nepravidelné, kdy je stolice nadměrně suchá a tím i tuhá, výrazně zapáchá, tak to znamená upozornění, že bychom měli tomuto problému věnovat pozornost. Látková výměna je částečně narušena, hromadí se v těle hnilobné baktérie, probíhají v těle kvasné procesy, při kterých vznikají jedovaté látky, které prostupují stěnou střeva do organizmu a dále do krve a postupně zanáší celý organizmus. Toto je pak původcem různých zánětů v organizmu a nádorových onemocnění.

Zácpa může vznikat poruchou funkce zažívacího traktu, nedostatkem pohybu, stravou s nízkým obsahem vlákniny, nedostatečným přísunem tekutin. To se vyskytuje především u starších lidí v důsledku sníženého pocitu žízně. Další příčina je chronická a v poslední řadě to je zadržování stolice s příznakem psychického stavu, kdy postižení zároveň mohou mít i úzkostnou neurózu.

Vyvarujte se přejídání a omezte z běžných potravin černý čaj, který nahraďte ovocnými a bylinnými čaji a kávu (to se ale lehko řekne, že ano).

Pijte dostatek tekutin, ráno nalačno 1 – 2 sklenice vody, nebo bylinného čaje. V průběhu dne 2,5 l a může být i více. Během jídla nepijte, 15 min. před jídlem a 30 min. po jídle. Doporučuji používat minerální vody s projímavým účinkem. Velmi vhodné na uvolnění zácpy jsou švestky a to sušené, fíky, rebarbora, špenát, kysané i syrové zelí, lněné semeno. Účinné je krátké osprchování břicha studenou vodou, kdy dojde k prokrvení v této oblasti.

Krušinová kůra s mátou peprnou. Ráno si namočíme 1 čajovou lžičku krušinové kůry do 1/4  litru studené vody a večer necháme krátce přejít varem. Po odstavení do čaje dáme 1 lžičku máty peprné a po 5 minutách vše scedíme. Tento čaj pijeme denně na noc před spaním.

Napsat komentář