Průjem

Jako průjem označujeme stolici, která nemá dostatečnou konzistenci a je v řídkém stavu. Potřeba na vyměšování se dostavuje několikrát denně. Jsou-li potraviny v žaludku a tenkém střevu tráveny z některého důvodu neúplně, nebo je-li tlusté střevo podrážděné a není v úplném pořádku, je natrávená potrava zahuštěna nedostatečně. Průjem trvající několik dní může signalizovat onemocnění žaludku, střev, žlučníku nebo slinivky. V tomto případě je nutná návštěva lékaře. Samozřejmě to platí, i když se ve stolici objevuje krev.

Průjem může způsobovat infekce (salmonela, úplavice), neobvyklá jídla, potraviny způsobující alergie, psychické stavy, důsledek léčení antibiotiky, jelikož se jejich použitím zredukuje střevní flóra.

Abychom nepříjemný průjem zastavili, okamžitě nasadíme dietu. Je dobré z počátku začít černým neslazeným čajem, vypijeme asi ¼ – ½ litru. To z nás asi pravděpodobně vyletí, ale střeva se pročistí a dehydratace, která vzniká průjmem, se částečně eliminuje, černý neslazený čaj má na tento problém pozitivní účinek. Po vyprázdnění začneme půlkou obyčejného rohlíku a zapijeme několika loky neslazeného černého čaje. Pár hodin počkáme, co to udělá a potom přidáme celý rohlík, zapijeme opět černý čajem a můžeme třeba vypít již celý šálek, zase nějakou dobu počkáme. Pokud se nám bude vracet chuť na jídlo, tak pomalu přidáváme do jídelníčku vařenou rýži, vařenou mrkev, jablečný kompot bez cukru. Dobré jsou sušené borůvky. Mějte na paměti, že zpočátku musíme tělo postupně zatěžovat potravinami. Můžeme pít také vodu z vývaru bílé rýže trochu ochucené přídavkem citronové šťávy.

Příprava čaje. Při průjmu se osvědčila bylina mochna nátržník. Čajová lžička na 1 šálek čaje se 5 minut spaří a scedí. Pijeme 3 x denně před jídlem 1 šálek.

Na čaj se použije buď, list ostružiníku nebo maliníku. Jedna polévková lžíce se spaří šálkem vroucí vody a nechá se 10 minut vyluhovat. Takto připravený čaj pijeme 3 x denně.

 

Napsat komentář