Cukrovka

Onemocnění cukrovkou se projevuje ve špatném využívání cukru v organizmu, kdy se cukr nedostatečně dostává do buněk a hromadí se v krvi a odchází z těla močí. Přitom váže na sebe vodu, což vede k častějšímu močení. Ztráta vody z těla a nadměrné množství cukru (glukózy) v krvi má vliv na pocitu žízně. Toto onemocnění má příčinu ve špatné funkci slinivky, která vytváří nedostatečné množství inzulinu, anebo inzulin nemá dostatečnou účinnost. Nedostatek inzulin dále způsobuje poruchy metabolismu a poruchy látkové výměny. Na problémy slinivky se váže i činnost jater, která v tomto případě se slinivkou souvisí.

Cukrovka se dělí na dva typy.

  1. Typ je závislý na inzulinu, častěji vzniká v mládí. Je to selhání imunity provázené komplikacemi, kde je nezbytné dávkovat inzulin, jelikož si ho tělo neumí vyrobit samo. V dospělosti je tento typ cukrovky méně častý.
  2. Typ je nezávislý na inzulinu, vzniká spíše u starších osob, které jsou obézní nebo mají dědičné sklony. Průběh je méně dramatický, ale neléčený stav může vést také ke komplikacím. Výskyt druhého typu je častější.

Zaměříme se na léčení typu II. ,kdy někdy stačí při vyvolání některých příznaků, jako je žízeň a časté močení, různé infekce a plísňové onemocnění upravit charakter a složení stravy. Stanovíme si pravidelný příjem potravy a přiměřené dávky bez přejídání. Do jídelníčku zařadíme potraviny, které snižují hladinu cukru v krvi a se zvýšeným obsahem vitaminu C. Jsou to borůvky, brusinky, grapefruit, luštěniny, sója, obiloviny, rýže, hlávkový salát, kysané zelí, česnek, cibule, kořenová zelenina jako je mrkev, celer, černý kořen, topinambura, listová zeleniny, meloun, švestky, banány, čerstvá okurková šťáva, pórek, dýně, cukety, obilné klíčky, atd. Koření, které zvyšuje aktivitu tvorby inzulinu, kurkuma, skořice, kari, hřebíček, bobkový list, černý bez, kořeny pampelišky jsou také velmi vhodné. Ze stopových prvků to je chrom, který pomáhá inzulinu udržovat hladinu cukru v krvi, hořčík snižuje riziko nemocí ve vztahu s diabetem, zinek pomáhá využít inzulin v organizmu a usnadňuje hojení ran při postižení diabetu.

Čaj: Slupky z fazolových lusků 10 g, kopřiva 10 g, řezový list 20 g, list borůvky 60 g. Čajovou lžičku směsi vaříme 5 – 10 minut a poté scedíme. Pijeme šálek čaje 3 x denně před jídlem.

–          Nastrouhaný oddenek puškvorce dáme večer do šálku studené vody, jednu zarovnanou čajovou lžičku a ráno pouze zlehka zahřejeme, scedíme a pijeme pouze jeden doušek před jídlem a jeden doušek po jídle a takto 3x denně, tedy šest doušků během dne.

 

Napsat komentář