Orgán fu, tlusté střevo

Tlusté střevo představuje poslední úsek zažívacího traktu. Jeho horní konec je spojen s tzv. brankou dolního konce tenkého střeva. Spodní konec tlustého střeva vyúsťuje konečníkem z těla ven. Tlusté střevo se rozděluje na vratné střevo, čili výstupní část, široké střevo a přímé střevo, které je zakončeno konečníkem. Vratné střevo je tam, kde se skládá a obrací zpátky, široké střevo je rozšířená část vratného střeva a přímé střevo je posledním úsekem vratného střeva, které je dole spojeno s konečníkem a představuje zadní jinový otvor zažívacího traktu.

Tlusté střevo řídí přepravu kalů.

Rozložené kašovité zbytky potravy, sestupují z tenkého střeva do tlustého střeva, kde probíhá další vstřebávání, čímž se kašovitá masa potravy zahušťuje a je vytvářena stolice. Ve formě stolice odchází z těla zužitkovaná potrava, která je pro tělo již nepotřebná. Na vylučování stolice se vedle tlustého střeva podílejí i plíce, konkrétně svou funkcí, řízení sestupu čchi v těle. Díky tomu, že plíce zajišťují klesavý pohyb, může probíhat i sestup v tlustém střevě. Z popisovaných funkcí tlustého střeva vyplývá, že jeho onemocnění se promítá především do různých poruch vyměšování. Když tlusté střevo nepřepravuje, jak by mělo, dochází k zácpě, nebo naopak k průjmům. Při chladu a prázdnotě je slyšet kručení v břiše, dostavují se bolesti břicha a průjmy. Při plnosti a horkosti se stolice příliš zahušťuje a vysušuje, a proto dochází k zácpě. Vlhká horkost způsobuje bolesti břicha a srážení krve ve stolici. Spojitost tlustého střeva a plic při nedostatku průchodnosti stolice způsobuje pocity dušnosti v hrudi a kašel.

Tlusté střevo je otvorem jin ledvin, dohlíží na přepravu, přijímá podněty od sleziny a žaludku a je ve vztahu s kovem plic, povrch-nitro. V případě, že čchi plic je prázdná, tlusté střevo vytváří dojem, jakoby viselo dolů a také jeho čchi se propadá. Když tlusté střevo má málo tekutin, pak vysychají i plíce, to se projevuje na suchém stavu v nose a dýchání je velice sevřené. V horní části je tlusté střevo spojeno s tenkým střevem a dole je propojeno s konečníkem, který je branou veškeré vypouštěné čchi. Naopak vstupní brána je chrup, který postupem věku ztrácí svou funkčnost, tak všechny orgány cang se dostávají z tohoto důvodu do potíží.

Tlusté střevo řídí tělesné tekutiny.

Vstřebávání v tlustém střevě se týká hlavně tekutin, kde nastává proces vysušování a kašovitá hmota trávené stravy se zahušťuje a proměňuje ve stolici a tím se vytváří vliv na stav tekutin v těle. Při onemocnění tlustého střeva vede k poruchám množství, cirkulace a kvality tělesných tekutin. Když je v tomto orgánu chlad a prázdnota, dochází k tomu, že vstřebávání vody je nedostatečné, protože chybí transformační síla jangu. To se projevuje jako průjmy, kručení v břiše, bolesti břicha. Při horkosti v tlustém střevě dochází k vysušování jeho vnitřního prostředí a stolice je v tomto případě suchá a hrudkovitá. Tlusté střevo má rádo vlhkost a nesnáší sucho. Chlad v něm způsobuje průjmy, horkost zase zácpu. Při úplavici nastává bolestivé nutkání na stolici, vznikají hemeroidy a ve stolici se objevuje krev. Protože tlusté střevo je spojeno vztahem povrch-nitro s plícemi, tak jeho léčení provádíme také léčením plic. Také žaludek je spojen s tlustým střevem jangmingovou dráhou, tak je také možno si vypomoci v léčení tlustého střeva metodami na léčení žaludku.

 

2 komentáře u Orgán fu, tlusté střevo

  1. zi.ja napsal:

    Pane Miloslave, nenapsal jste jestli je zánět spojen s průjmy nebo zácpou. Každopádně střeva potřebují pohyb a dostatek vlákniny a slizu. Na to je vhodné použít lněné semeno, které dodá střevu ochranný sliz. 2 čajové lžičky můžeme rozkousat, nebo pomlýt a hodně je zapijeme. Můžeme je brát 3 x denně 1 hodinu před jídlem. Odlehčete střevu tím, že omezíte po dobu obtíží masité výrobky, kořeněná jídla, tučné sýry, to zatěžuje trávení. Doporučuje se zvýšená konzumace kysaného zelí, to je 2 vrchovaté lžíce ráno a večer, zařaďte do jídelníčku vařenou mrkev, ovesnou kaši, rýži, nastrouhané jablko. Dezinfekční účinek má také modré hroznové víno, borůvky, ostružiny, maliny, černý rybíz, černá jeřabina i v podobě kompotů a džemu. Bylinné čaje z ostružinového listí, heřmánku.
    2 x denně pijte čaj z přesličky rolní a kopřivy, směs 2 lžičky na hrneček 5 minut luhujte. S pozdravem Honza

  2. Miloslav Vašíček napsal:

    Mám zánět tlustého střeva. Poradťe prosím léčbu.

    Díky Vašíček

Napsat komentář