Kustovnice čínská (Lycium chinense)

Zvaná také Goji (čti Godži) pochází z Asi, zejména z oblastí Číny, Koreje, Japonska, Tibetu. Celkem existuje asi 90 druhů. První záznam o kustovnici čínské je v čínských spisech asi z 5 století n.l. a pojednává o léčivosti kůry a kořene.

V našich podmínkách roste Kustovnice cizí. Pěstování Kustovnice čínské je jednoduché, stačí ji chudá půda, je to rostlina, která je nenáročná na pěstování. Půda by měla být spíše trochu zásaditá, kolem pH 8, lehčí, písčitohlinitá. Nejlépe je vysazovat v březnu až dubnu. Můžeme přihnojovat vyzrálým hnojem. Keř je trnitý, plně mrazuvzdorný. Keře upravujeme prořezem jako jiné dřeviny a ponecháme je asi do 1,5 – 2 metry výšky. Rostlina kvete fialkovými květy od června do září. Její plody jsou oranžovočervené bobule o délce 1 – 2 cm na dlouhých stopkách. Dozrávají v závislosti na počasí od srpna do října. Plody se sklízejí v plné zralosti. Suší se do 35 °C ve stínu. Po dosušení se nejlépe uchovávají v suchu a temnu.

Z hlediska nutričních hodnot je Goji jeden z nejbohatších zdrojů mezi rostlinami.

Sušené plody i čaj můžeme objednat na www.pro-zdravi.net

Kůra z kořenů

Sběr kořenů se provádí počátkem jara nebo na konci podzimu, mají zemitě žlutou barvu, jsou snadno lámavé a slabé vůně, mdlé a nasládlé chuti. Pročišťují dráhu plic, jater a ledvin. Ochlazují krev a zatlačují sálání v kostech, potlačují krvácení z horkosti např. v nose, pocení ve spánku. Odvar se užívá při syndromu žízně, pomáhá při krvácení do moči a při krvácivých hemeroidech. Denní dávka kustovnice je 9 – 15 g, v odvaru 15 – 30 g. Nepoužívat při řídké stolici při prázdnotě sleziny.

Dlouhodobé používání utužuje šlachy a kosti, tělo je lehké a nestárnoucí. Při dlouhodobém hlenu v plicích jejím užíváním vyvoláme kašel a tím se přemění hlen v plících a dojde k úlevě. Léčí kašel a nadbytek horkosti v plicích, vyživuje krev, otevírá svalstvo, napravuje vředy a pálení kůže. Má zázračný účinek při léčení žloutenky, ochlazuje dřeň v kostech a odstraňuje horkost z kostí. Stimuluje tvorbu bílých a červených krvinek. Rozhojňuje ledviny, doplňuje játra a projasňuje zrak. Nedostatečnost ledvin je jednou z příčin poruch plodnosti. Při mužské neplodnosti se doporučuje po dobu dvou měsíců rozkousat a polknout 15 g Goji denně. Užíváme při studených bolestech v bedrech, zimomřivosti a vyčerpanosti. Závratě, pískání v uších, předčasné šedivění, zapomnětlivost, nespavost, podrážděnost, bolest hlavy, léčí oči, zrak, který se rozostřuje, zatmívání se před očima, vznik blan nebo zákalu, napravuje povislá víčka.

List

List se používá v menší míře. Má sladkou, hořkou a svíravou chuť, chladivou povahu ke dráze srdce, plic, jater a ledvin. Projasňuje zrak, zarudnutí očí, šeroslepost, zákal, výtoky, krvácení mimo periodu. Denní dávka je 60 – 240 g čerstvých listů v odvaru, nebo vařené ke konzumaci ve formě přílohy. Lidově se říká, že léčí oči, jenomže dokáže posilovat i esenci a podporovat ducha, proto má i účinek napravovat oči.

Projasňuje zrak, léčí oslabování zraku, posiluje šlachy a kosti. Doplňuje esenci ledvin a krev jater, léčí poruchy plodnosti, slabost, závratě, cukrovku.

Zabraňuje předčasnému stárnutí, zlepšuje imunitní systém, posiluje srdeční činnost, napomáhá udržet normální hladinu cukru a snižovat cholesterol. Užíváme v dávce 8 – 10 g což rozdělíme na 3 x denně ve formě čaje. Denní dávka je 8 –30 g denně což je typická dávka užívání v Číně. Podporuje sexuální funkce, pomáhá v úlevě při bolestech hlavy a od závratí, pomáhá při nespavosti, zlepšuje kvalitu spánku, zlepšuje chuť k jídlu, pomáhá při snížení váhy, používá se při léčbě rakoviny, snižuje její riziko, napomáhá zastavit růst nádoru, podporuje zdravou funkci jater, ledvin a srdce. Pomáhá při menopauze a zlepšení plodnosti, posiluje kosti a svaly, uleví při stresech, prodlužuje délku života, zlepšuje činnost žaludku při jeho zánětu, snižují alergické reakce, využívá se při léčbě lupénky, ovlivňuje krvetvorbu a imunitu.

Čaj

Pokud se Goji pije po celý rok ve formě čaje, přináší dokonalé zdraví a dlouhý věk. Nejčastěji se používají plody, listy a výhonky jsou běžnou zeleninou a připravují se jako špenát ve formě přílohy k masu.  Po celý rok se z listů, výhonků a kůry kořenů vaří čaj.

Do čaje dáme asi 10 sušených plodů na 10 minut. Nejlépe pijeme na lačno. Nebo je přidáváme do různých pokrmů jako rozinky. Pro dosažení blahodárného účinku stačí denně malá hrst plodů Goji.

Odvar

Připraví se jako čaj, jenže ho uděláme silnější. Připravíme ho tak, že dáme povařit listy, výhonky, kůru kořenů na 20 min. a po vychlazení, užíváme. Užívá se v množství 1 polévkové lžíce, každý den ráno.

Tinktura

Připravíme si tinkturu, luhujeme 4 týdny v destilátu, kde vložíme 200 g plodů do 1 litru a plody tam necháme až do spotřebování, potom je můžeme sníst. Tinkturu si můžeme na závěr luhování podle chuti osladit medem. Užíváme 2 x denně lžíci extraktu.

Z Kustovnice je také dobré domácí víno, na 10 litrů se dává asi 1 kg plodů kustovnice a nechá se kvasit, užívá se max. 2 dl denně, po stočení ho dáme kvasit ještě jednou. Užíváním dochází k omezení vzniku bolesti v kříži a kolenou.

V Číně praží plody na mírném ohni, dokud se na nich neobjeví spálené skvrny. Tato úprava je vhodná při slabosti sleziny a žaludku.

V kotlíku se rozpálí sůl a potom se do ní nasypou plody (1,5 : 1) a za míchání se praží, až nabobtnají a dostanou žlutou barvu. Tato úprava je dobrá na léčení ledvin a síla jejího působení v těle směřuje dolů.

Kustovnici čínskou nebudeme užívat pouze při řídké stolici.

Kustovnice – čaje i plody, znakoupíte v našem e-shopu

 WWW.PRO-ZDRAVI.NET

Napsat komentář